Jaglane Fit-Rafaello

 

Zdrowe, nie oznacza niesmaczne. Wiele zdrowych słodyczy śmiało dorównuje w smaku ich oryginalnym wersjom. Mają o połowę mniej kalorii, nie zawierają ton białego cukru, mąki czy margaryny, które znajdziemy w słodyczach sklepowych czy tych przygotowywanych w sposób tradycyjny, który nie zawsze jednak jest korzystny dla naszego zdrowia. 

Kokosowe rafaello z kaszy jaglanej nie wymaga pieczenia, zawiera niewiele cukru (miód, syrop klonowy) i jest to cukier naturalny, a nie biały rafinowany. Przygotowuje się je bardzo szybko i równie szybko znika z talerza J  

Czytaj więcej...

Pikantne Leczo wegetariańskie

 

To smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne aby zabrać ze sobą do pracy w swój ulubiony lunchbox czy termos obiadowy.

 

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 3 papryki: czerwona, żółta i zielona
  • 1 cukinia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, peiprz, słodka papryka, papryczki chili, oregano, tymianek

Czytaj więcej...

5 sposobów na awokado

 

Awokado to wyjątkowy owoc i jedyny w swoim rodzaju. W odróżnieniu od innych nie jest słodki, a tłusty, co czyni go odpowiednim produktem dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Jak już powszechnie wiadomo nie tyjemy od zdrowych tłuszczy a od nadmiaru węglowodanów w diecie. Tłuszcz spożyty z pożywienia nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Insulina, która jest niezbędna do obniżenia poziomu cukru we krwi, gdy jest jej za dużo to ‘otwiera’ nasze komórki tłuszczowe i ‘upakowuje’ w tkance tłuszczowej nadmiar węglowodanów. I stąd powstają niechciane „boczki” czy „oponki” J

Czytaj więcej...

Szakszuka, czyli wielki bałagan

 

To ostatnio bardzo popularne danie, które gości u mnie dosyć często i już jakiś czas temu pojawiło się na moim Instagramie. 

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. To wegetariańska potrawa kuchni tunezyjskiej, ale popularna również w Izraelu, Algierii czy Libii.

Składa się z jajek pieczonych na patelni w pomidorach, cebuli, papryce i ziołach. Możliwe są jej różne kombinacje ;-)

Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu danie – idealne na śniadanie, ale też na obiad czy kolację :-) 

 

Czytaj więcej...

Chrupiąca, pieczona ciecierzyca

 

Doskonale chrupiąca i zdrowa przekąska. Bogata w białko oraz składniki mineralne i witaminy. Można ją zabrać do pracy czy pochrupać w długie, zimowe wieczory przed telewizorem. Smaczna i szybka w przygotowaniu.

To zdrowsza alternatywa dla czipsów, paluszków, orzeszków czy innych niezbyt zdrowych przekąsek.

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy (w słonej zalewie, bez dodatku cukru)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ulubione przyprawy: słodka i ostra papryka, kumin, curry, oregano,         tymianek, bazylia, sól 

 

Czytaj więcej...

Zapiekanka rybna z warzywami

 

Składniki:

  • 2-3 średnie filety rybne – mintaj lub morszczuk
  • 3 duże ziemniaki
  • ok. 3 średnie marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 średnia cebula
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, natka pietruszki

 

Czytaj więcej...

Pudding jaglano-kokosowy

 

Składniki:

(na 2 porcje):

• 100 g kaszy jaglanej

• 1 szklanka mleka kokosowego, płynnego

• 1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu naturalnego

• 1 banan - opcjonalnie

•  ulubione dodatki: ulubione owoce, pokruszone orzechy, wiórki kokosowe,    gorzkie kakao 

 

Czytaj więcej...